Košík 0 Kč
Celková cena:
0 Kč
Počet produktů:
K pokladně Košík je prázdný Zboží v košíku

    Materiály I pro 1.a 2.ročník oboru Kosmetička

    Druhé, aktualizované vydání.

    Naše cena s DPH:
    290 Kč DPH 0%
    Dostupnost:
    skladem
    ks
    DO KOŠÍKU
    Autor:
    Krs Václav, Radek Hanek
    Nakladatel:
    INFORMATORIUM
    Kód zboží:
    14750
    EAN / ISBN:
    9788073330859
    INFORMATORIUM

    Popis produktu

    • Popisuje jednotlivé suroviny používané v kosmetickém průmyslu a historický vývoj kosmetiky.
    • Uvádí složení a vlastnosti kosmetických přípravků a zabývá se specifiky kosmetické chemie.

     

    Určeno pro:
    Střední škola
    Formát:
    A5 (15 x 21 cm)
    Počet stran:
    136

    O učebnici

    Učebnice, kterou vám předkládáme, obsahuje poznatky z oblasti kosmetické chemie navazující na všeobecně vzdělávací předmět - chemii. Seznámíme vás i s poznatky o fyzikálních zákonitostech v kosmetice. Napsat učebnici kosmetické chemie není snadný úkol, protože jde o hraniční obor více disciplín a vždy bude záležet na tom, z úhlu jakého oboru se budete na tuto učebnici dívat.

    V první části učebnice popisujeme jednotlivé suroviny často používané v kosmetickém průmyslu. Druhou část zaměříme více na teorii kosmetické chemie. Nejprve probereme silikony v kosmetice, dále nastíníme krátký úvod do chemie vonných látek. Popíšeme základy konzervace kosmetických přípravků a dermatologické úskalí těchto látek. Poměrně krátce ( vzhledem ke komplikovanosti tématu) probereme základy barviv a pigmentů. Šířeji se v učebnici zabýváme disperzními soustavami, teorií povrchových látek v kosmetice, významem emulgátorů, základy výroby emulzní kosmetiky. Pevné místo v kosmetice mají aerosoly, a proto popíšeme formy jejich aplikace. V čištění pleti je stále významné postavení mýdel - souvisí s teorií povrchových látek, od nichž je přímá cesta k teorii tenzidů. V praxi jsou na kosmetických  pracovištích důležité dezinfekční prostředky. V krátké kapitole vysvětlíme, co je to pH, a konec věnujeme chemickému názvosloví INCI, bez jehož znalosti nepochopíte chemické složení přípravku na etiketě.  

    Obsah učebnice

    1  Úvodem

    • 1.1 Historie kosmetiky
    • 1.2 Význam kosmetické chemie
    • 1.3 Kosmetické suroviny

    2  Suroviny z ropy

    • 2.1 Vazelínový olej
    • 2.2 Vazelína
    • 2.3 Parafín
    • 2.4 Minerální vosky

    3  Lipidy

    • 3.1 Dělení lipidů
    • 3.2 Mastné kyseliny
    • 3.3 Rostlinné oleje
    • 3.4 Živočišné tuky
    • 3.5 Vosky
    • 3.6 Steroly

    4  Alkoholy

    • 4.1 Primární, sekundární a terciární alkoholy
    • 4.2 Vyšší mastné alkoholy

    5  Samostatně účinné látky

    • 5.1 Aminokyseliny
    • 5.2 Proteiny
    • 5.3 Enzymy
    • 5.4 Koenzym Q
    • 5.5 Ovocné kyseliny (AHA-kyseliny)
    • 5.6 Síra
    • 5.7 Vitaminy
    • 5.8 Alantoin
    • 5.9 Azulen
    • 5.10 Bisabolol
    • 5.11 Urea

    6  Komplexně účinné látky

    • 6.1 Ceramidy
    • 6.2 Čajovníkový olej
    • 6.3 Žen-šen
    • 6.4 Aloe vera
    • 6.5 Mumio
    • 6.6 Lecitin
    • 6.7 Mateří kašička
    • 6.8 Včelí med
    • 6.9 Propolis
    • 6.10 Včelí pyl
    • 6.11 Izolutrol
    • 6.12 Kyselina hyaluronová
    • 6.13 Eleuterococcus
    • 6.14 Řasy

    7  Silikonové sloučeniny

    • 7.1 Metylsilikonové oleje
    • 7.2 Modifikace (záměna) metylové skupiny
    • 7.3 Způsoby použití silikonů
    • 7.4 Nejpoužívanější silikonové deriváty

    8  Vonné látky

    • 8.1 Dělení vonných látek
    • 8.2 Vonné látky rostlinného původu
    • 8.3 Vonné látky živočišného původu
    • 8.4 Vonné látky syntetického původu
    • 8.5 Biologické účinky vonných látek

    9  Konzervační a antioxidační látky

    • 9.1 Možné zdroje mikrobiálního znečištění a opatření proti němu
    • 9.2 Konzervační látky
    • 9.3 Antioxidační látky

    10  Barviva

    • 10.1 Barviva přírodního původu
    • 10.2 Barviva syntetického původu

    11  Disperzní soustavy

    • 11.1 Pravé roztoky
    • 11.2 Koloidy
    • 11.3 Hrubé disperze

    12  Význam teorie povrchově aktivních látek v kosmetice

    • 12.1 Teorie emulzí a emulgátorů
    • 12.2 Výroba emulzí
    • 12.3 Aerosoly

    13  Mýdla

    • 13.1 Klasická mýdla
    • 13.2 Syntetická mýdla - syndety

    14  Tenzidy, detergenty, saponáty

    • 14.1 Klasifikace (třídění) tenzidů

    15  Dezinfekční prostředky

    • 15.1 Dezinfekce a její vývoj
    • 15.2 Dezinfekce a její provádění
    • 15.3 Chemické dezinfekční prostředky

    16  Přípravky na pěstění nehtů

    • 16.1 Laky na nehty
    • 16.2 Odlakovače a nehtové regenerátory

    17  Hodnota pH

    18  Názvosloví kosmetických surovin - INCI

          Literatura

     

    S učebnicí vloženou do košíku zákazníci často kupují:

    S titulem Materiály I pro 1.a 2.ročník oboru Kosmetička souvisí:

    Souhlas s použitím souborů cookies

    Tento web používá soubory cookies. Kliknutím na tlačítko souhlasím, to berete na vědomí. Další informace
    Souhlasím a zavřít.
    Nesouhlasím. Budou použity jen cookies nutné pro chod webu.

    Zboží bylo vloženo do košíku

    S učebnicí vloženou do košíku zákazníci často kupují:

    Opravdu chcete vyprázdnit košík?