Košík 0 Kč
Celková cena:
0 Kč
Počet produktů:
K pokladně Košík je prázdný Zboží v košíku

    Ekonomika pro SOU – obor kuchař, číšník 1.díl

    • doporučujeme
    Naše cena s DPH:
    125 Kč DPH 10%
    Dostupnost:
    skladem
    ks
    DO KOŠÍKU
    Autor:
    Mach Josef
    Nakladatel:
    FORTUNA
    Kód zboží:
    16782
    EAN:
    9788073730345
    ISBN:
    9788073730345

    Popis produktu

    • Třídílná řada učebnic pro SOU obor kuchař/číšník se zaměřuje na obecné otázky tržní ekonomiky i na konkrétní fungování podniků společného stravování.
    • Předností této řady učebnic je stručné a jasné objasňování potřebných pojmů a souvislostí.
    • O obsahu prvního dílu napovídají názvy kapitol:
      - Pojetí a základní pojmy ekonomiky,
      - Tržní ekonomika,
      - Národní hospodářství,
      - Obchod,
      - Cestovní ruch a společné stravování.
     

    Určeno pro:
    Střední škola
    Formát:
    A5 (15 x 21 cm)
    Počet stran:
    70

    Recenze

    S předmětem ekonomika, naukou o hospodaření, se sice setkáváte poprvé, ale ekonomické problémy vám určitě nejsou úplně cizí. S celou řadou z nich se setkáváte v každodenním životě. Vašimi současnými ekonomickými problémy jsou: výše kapesného, za co ho utratit, jak získat peníze na nákup nových lyží a řada dalších.

    Představu o tom, jak funguje ekonomika, má proto určitě každý. Jedna věc je ale o ekonomických problémech diskutovat na základě všeobecných znalostí a jiná jim rozumět a vyvozovat z nich správné závěry.

    Ekonomika má mnohostranné využití, umožňuje pochopit fungování společnosti, uplatňuje se při tvorbě hospodářské politiky státu, v hospodářské činnosti podniků ale i činnosti jednotlivců. Tyto skutečnosti vedou k tomu, že znalosti ekonomiky se v soudobých podmínkách považují za neoddělitelnou součást vzdělání každého člověka. Bez základních znalostí ekonomiky se proto neobejdete ani vy, budoucí pracovníci v oboru společného stravování.

    Učivo ekonomiky je rozsáhlé a náročné. V učebnici je proto učivo rozděleno do tematických celků (kapitol), které se dále člení na jednotlivá témata (podkapitoly). Pro vyšší přehlednost a rychlou orientaci je text doplněn schématy a důležité pojmy jsou uváděny v rámečku. Pro kontrolu znalostí a prověření správného pochopení látky jsou na závěr každé podkapitoly uvedeny kontrolní otázky a úkoly.   

    Obsah učebnice

    1   Pojetí a základní pojmy ekonomiky

    • 1.1  Vývoj a současná charakteristika ekonomiky
    • 1.2  Hospodářský proces
    • 1.3  Potřeby
    • 1.4  Uspokojování lidských potřeb
    • 1.5  Životní úroveň
    • 1.6  Charakteristika výrobního procesu - výroby
    • 1.7  Výrobní faktory

    2   Tržní ekonomika

    • 2.1  Charakteristika trhu
    • 2.2  Poptávka
    • 2.3  Nabídka
    • 2.4  Působení nabídky, poptávky a ceny na trhu
    • 2.5  Podstata fungování tržního mechanismu

    3   Národní hospodářství

    • 3.1  Charakteristika a členění národního hospodářství
    • 3.2  Odvětví národního hospodářství
    • 3.3  Sektory národního hospodářství
    • 3.4  Hodnocení úrovně národního hospodářství
    • 3.5  Úloha a hospodářská politika státu

    4   Obchod

    • 4.1  Postavení obchodu v národním hospodářství
    • 4.2  Funkce obchodu
    • 4.3 Členění obchodu
    • 4.4  Organizace velkoobchodu
    • 4.5  Organizace maloobchodu

    5   Cestovní ruch a společné stravování

    • 5.1  Charakteristika a členění cestovního ruchu
    • 5.2  Předpoklady a podmínky cestovního ruchu
    • 5.3  Charakteristika a funkce společného stravování
    • 5.4  Členění a formy společného stravování
    • 5.5  Charakteristika jednotlivých forem veřejného stravování
    • 5.6  Charakteristika jednotlivých forem účelového stravování
    • 5.7  Charakteristika ubytovacích zařízení

    Literatura

     

     

    Zboží bylo vloženo do košíku

    Související zboží: