Košík 0 Kč
Celková cena:
0 Kč
Počet produktů:
K pokladně Košík je prázdný Zboží v košíku

    Chemie II pro gymnázia (organická a biochemie)

    Organická chemie a biochemie.

    Naše cena s DPH:
    218 Kč DPH 0%
    Dostupnost:
    skladem
    ks
    DO KOŠÍKU
    Autor:
    Karel Kolář, Milan Kodíček, Jiří Pospíšil
    Nakladatel:
    SPN
    Kód zboží:
    29948
    EAN:
    9788072352838
    ISBN:
    8072352830
    SPN

    Popis produktu

    • Druhé upravené a doplněné vydání učebnice tvoří komplet se samostatně prodejným prvním dílem učebnice Chemie pro gymnázia I.
    • Učebnice je zpracována podle nejnovějších osnov pro čtyřletá gymnázia.
    • Má schvalovací doložku MŠMT.

     

    Určeno pro:
    Střední škola
    Formát:
    A4 (21 x 30 cm)
    Počet stran:
    128

    O učebnici

    Otvíráte učebnici, v níž vám představíme další chemické obory - organickou chemii a biochemii. V úvodu obou částí se dovíte o jejich významu a perspektivách. Každý z těchto oborů má své zvláštnosti, což se projevuje i v poněkud jiném zpracování obou kapitol. Jejich propojení je však tak těsné, že vám je předkládáme ke studiu v jedné knížce se společným věcným rejstříkem.

    Výběr okruhu chemických informací z organické chemie a biochemie v této učebnici rámcově odpovídá vzdělávacímu obsahu chemie ve čtyřletém gymnáziu. To ovšem neznamená, že máte umět vše, co je v učebnici. Na základní chemické poznatky upozorňujeme výraznějším písmem a barevným odlišením. Naopak rozšiřující informace nebo podrobnější vysvětlení snadno poznáte podle menšího písma v jednotlivých kapitolách a v příloze. Všechny příklady vzorců a chemických reakcí, dokládající rozmanitost organických sloučenin i dějů v organismech, však rozhodně nejsou v plné míře určeny k zapamatování.

    Číslované otázky a úkoly vám pomohou k sebekontrole. Řešení většiny z nich najdete na stranách 118 až 122. Více důvtipu a znalostí musíte investovat do ostatních úloh (průběžně jsou označeny modrou tečkou a nejvíce je jich v 10. kapitole).

    Chemie je obor experimentální, a proto jsou nedílnou součástí učebnice pokusy. O tom, které provedete sami v laboratorních cvičeních, rozhodne vyučující. K zopakování a doplnění informací o nebezpečnosti chemických látek je určen text na straně 64. Chemikálie používané v pokusech jsou v textu učebnice průběžně označeny písmennými symboly.

    Předpokládáme také, že budete při studiu využívat modely organických sloučenin, neboť sebelepší obrázek či vzorec neposkytne tak dobrou představu o prostorovém uspořádání atomů v molekule jako kvalitní model. Znázorněním modelů učebnice začíná i končí. Kalotový model na první straně obálky patří aminokyselině alaninu, počítačové modely na čtvrté straně obálky ethanu, ethenu a ethynu. Tento moderní typ modelů umožňuje barvami vyjádřit určitou vlastnost, například rozložení elektronové hustoty v molekule (největší elektronová hustota je v modelech znázorněna červenou barvou, nejmenší elektronová hustota barvou modrou; molekula ethanu je v nezákrytové konformaci).

    K průběžným úpravám v tomto druhém, upraveném a doplněném vydání došlo v názvosloví organických sloučenin podle nejnovějších doporučení názvoslovné komise  IUPAC. Názvy polymerů jsme záměrně ponechali v původní podobě bez kulatých závorek (kvůli zjednodušení a s ohledem na běžnou praxi).

    Obsah učebnice

    I   ORGANICKÁ CHEMIE - CHEMIE SLOUČENIN UHLÍKU

    1  Organické sloučeniny - jejich struktura a reakce

    • 1.1 Minulost a současnost organické chemie
    • 1.2 Složení organických sloučenin
    • 1.3 Atom uhlíku - jeho struktura a vazebné možnosti
    • 1.4 Vzorce a modely molekul organických sloučenin
    • 1.5 Třídění organických sloučenin a jejich názvosloví
    • 1.6 Struktura organických sloučenin
    • 1.7 Reakce organických sloučenin
    • 1.8 Přírodní zdroje organických sloučenin

    2   Uhlovodíky

    • 2.1 Alkany a cykloalkany
    • 2.2 Alkeny a alkadieny
    • 2.3 Alkyny
    • 2.4 Areny

    3   Halogenderiváty uhlovodíků

    4   Kyslíkaté deriváty uhlovodíků

    • 4.1 Alkoholy a fenoly
    • 4.2 Ethery
    • 4.3 Aldehydy a ketony
    • 4.4 Karboxylové kyseliny

    5   Dusíkaté deriváty uhlovodíků

    • 5.1 Aminy
    • 5.2 Diazoniové soli, azosloučeniny
    • 5.3 Nitrosloučeniny, nitrososloučeniny

    6   Sirné deriváty uhlovodíků

    • 6.1 Thioly a sulfidy
    • 6.2 Sulfoxidy, sulfony a sulfonové kyseliny

    7   Organické sloučeniny fosforu a křemíku

    • 7.1 Organické sloučeniny fosforu
    • 7.2 Organické sloučeniny křemíku

    8   Organokovové sloučeniny

    9   Heterocyklické sloučeniny

    10 Chemické výrobky kolem nás v otázkách a úkolech

    • 10.1 Chemický průmysl
    • 10.2 Uhlí, ropa a zemní plyn - zdroje paliv a chemických surovin
    • 10.3 Plasty a syntetická vlákna
    • 10.4 Tenzidy
    • 10.5 Barviva
    • 10.6 Pesticidy
    • 10.7 Léčiva
    • 10.8 Potravinářská aditiva

    O nebezpečných látkách

    II   BIOCHEMIE

    1   Biochemie jako vědní obor

    • 1.1 Úvodem
    • 1.2 Chemické reakce v buňkách
    • 1.3 Studium živých soustav na různých úrovních
    • 1.4 Molekuly tvořící základ organismů

    2   Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny

    • 2.1 Aminokyseliny
    • 2.2 Peptidy
    • 2.3 Funkce bílkovin
    • 2.4 Kovalentní struktura bílkovin
    • 2.5 Obecné znaky prostorového uspořádání molekul bílkovin
    • 2.6 Celkový tvar molekul bílkovin
    • 2.7 Úrovně popisu prostorového uspořádání
    • 2.8 Svinování a denaturace molekul bílkovin
    • 2.9 Molekulová dynamika bílkovin

    3   Sacharidy

    • 3.1 Struktura a názvosloví monosacharidů
    • 3.2 Jednotlivé monosacharidy
    • 3.3 Oligosacharidy
    • 3.4 Polysacharidy

    4   Lipidy a biologické membrány

    • 4.1 Triacylglyceroly
    • 4.2 Vosky
    • 4.3 Isoprenoidy
    • 4.4 Polární lipidy a biologické membrány

    5   Nukleové kyseliny a přenos genetické informace

    • 5.1 Kovalentní a prostorová struktura
    • 5.2 Přenos genetické informace

    6   Enzymologie

    • 6.1 Struktura enzymů a mechanismus jejich účinku
    • 6.2 Klasifikace a názvosloví enzymů
    • 6.3 Kinetika enzymových reakcí
    • 6.4 Regulace enzymové aktivity
    • 6.5 Využití enzymů v praxi
    • 6.6 Funkce enzymů při trávení

    7   Biochemické děje

    • 7.1 Anabolismus
    • 7.2 Energické potřeby organismů
    • 7.3 Adenosintrifosfát - hlavní dodavatel energie do endergonických procesů
    • 7.4 Syntéza ATP - fototrofní a chemotrofní organismy
    • 7.5 Úloha vodíku v metabolismu
    • 7.6 Základní metabolické modely

    8   Chemické a biochemické chápání světa živých systémů

    • 8.1 "Chemické" a "biochemické" molekuly
    • 8.2 Nadmolekulové struktury
    • 8.3 Kovalentní vazby a nekovalentní interakce
    • 8.4 Nerovnovážný charakter živých systémů
    • 8.5 Studium živých systémů jako inspirace filozofických úvah

    Příloha

    1. Charakteristika chemických vazeb v organických sloučeninách
    2. Atom uhlíku a popis vazeb v ethanu, ethenu, ethynu a benzenu
    3. Názvosloví organických sloučenin
    4. Reakční mechanismus, reakční centrum, substituční efekty
    5. Tabulky a schémata

    Odpovědi na otázky, řešení úkolů

    • Příklady postupu při tvorbě názvů

    Rejstřík

     

    Souhlas s použitím souborů cookies

    Tento web používá soubory cookies. Kliknutím na tlačítko souhlasím, to berete na vědomí. Další informace
    Souhlasím a zavřít.
    Nesouhlasím. Budou použity jen cookies nutné pro chod webu.

    Zboží bylo vloženo do košíku

    S učebnicí vloženou do košíku zákazníci často kupují:

    Opravdu chcete vyprázdnit košík?