Košík 0 Kč
Celková cena:
0 Kč
Počet produktů:
K pokladně Košík je prázdný Zboží v košíku

    Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost

    Naše cena s DPH:
    177 Kč DPH 10%
    Dostupnost:
    skladem
    ks
    DO KOŠÍKU
    Autor:
    Kuderová Libuše
    Nakladatel:
    FORTUNA
    Kód zboží:
    16942
    EAN:
    9788071689263
    ISBN:
    8071689262

    Popis produktu

    • Jde o učebnici pro předmět nauka o výživě na středních hotelových školách. Lze ji využít i při teoretické přípravě na středních odborných učilištích obor kuchař-číšník. Může však posloužit i široké veřejnosti.
    • Podává základní informace o podstatě výživy, přeměn látek a energií a vyúsťuje do všeobecných zásad správné výživy člověka v různých věkových kategoriích, a to zdravých i nemocných. Vychází přitom z biologických základů člověka.
    • Učebnice má schvalovací doložku MŠMT.

    Určeno pro:
    Střední škola
    Formát:
    A5 (15 x 21 cm)
    Počet stran:
    184

    Recenze

    Výživa člověka je zajištění živin nutných k existenci lidského organismu. Současný názor na správnou výživu je založen na současných vědeckých poznatcích. Získané návyky v oblasti výživy, vycházejících z nabytých vědomostí, by mělo být prevencí chorob, na které má vliv také nesprávná výživa. Jsou to tzv. civilizační choroby, především choroby krevního oběhu způsobené aterosklerózou, rakovina, diabetes mellitus II. typu, osteoporóza, dna a obezita. Jsou to neinfekční hromadná onemocnění, u kterých dlouhodobě v České republice přetrvává jejich předčasný výskyt.

    Učebnice Nauka o výživě je zpracována podle učební osnovy předmětu Nauka o výživě studijního oboru 65-42-M/004 Hotelnictví a turismus a poskytuje studentům středních hotelových škol, odborných učebních oborů a dalších středních škol podobného zaměření ucelenou soustavu vědomostí o výživě lidského organismu, vycházející ze znalosti jeho anatomie a fyziologie. 

    Obsah učebnice

    • 1     Základy biologie
    • 1.1  Třídění biologických věd
    • 1.2  Buňka
    • 2     Přehled anatomie a fyziologie cévní soustavy
    • 2.1  Cévní soustava
    • 3     Přehled anatomie a fyziologie nervové soustavy
    • 3.1 Centrální nervová soustava
    • 4     Přehled anatomie a fyziologie ledvin a močových cest
    • 4.1  Ledviny
    • 4.2  Tvorba moči
    • 4.3  Močové cesty
    • 5     Anatomie a fyziologie trávicí soustavy
    • 5.1  Význam a funkce trávicí soustavy
    • 5.2  Stavba jednotlivých částí trávicí soustavy a jejich funkce
    • 5.3  Proces trávení
    • 5.4  Nemoci trávicího ústrojí a jejich předcházení
    • 6     Přeměna látek a energií
    • 6.1  Metabolismus živin
    • 6.2  Metabolismus sacharidů
    • 6.3  Metabolismus tuků
    • 6.4  Metabolismus bílkovin
    • 6.5  Přeměna energie, základní a celková přeměna
    • 7     Funkce a činnost jater
    • 7.1  Význam jater pro látkovou přeměnu
    • 8     Výměna látek
    • 8.1  Výměna vody a elektrolytů
    • 8.2  Výměna minerálních látek
    • 8.3  Rovnováha kyselin a zásad
    • 9     Význam hormonů v látkové přeměně
    • 9.1  Význam a funkce endokrinních žláz
    • 9.2  Hormony a jejich funkce v organismu
    • 9.3  Nemoci vzniklé poruchou sekrece endokrinních žláz
    • 10    Vitaminy ve vztahu k látkové přeměně
    • 10.1 Význam vitaminů, zdroje, potřeba vitaminů
    • 10.2 Vitaminy rozpustné v tucích a ve vodě, jejich funkce
    • 11    Význam výživy pro organismus
    • 11.1 Rozdělení poživatin - potraviny, pochutiny a nápoje
    • 11.2 Látkové složení potravin
    • 11.3 Význam a funkce jednotlivých živin
    • 11.4 Energetická a biologická hodnota potravin
    • 11.5 Význam vlákniny pro organismus
    • 11.6 Význam pochutin, rozdělení
    • 11.7 Nápoje ve výživě. Význam, rozdělení, druhy
    • 11.8 Fortifikace potravin
    • 12    Nedostatečná a nevyvážená výživa
    • 12.1 Podvýživa, hladovění, žízeň, vliv na zdraví
    • 12.2 Otylost, její příčiny, následky a léčení
    • 13    Druhy stravy
    • 13.1 Strava smíšená
    • 13.2 Vegetariánská strava
    • 13.3 Syrová strava
    • 14    Zásady správné výživy
    • 14.1 Zásady diferencované stravy
    • 14.2 Výživa v mimořádných životních podmínkách
    • 15    Léčebná výživa
    • 15.1 Význam léčebné výživy
    • 15.2 Diety a jejich rozdělení
    • 15.3 Jednotlivé druhy diet
    • 15.4 Praktické sestavování jídelních lístků
    • 16    Závěrem

    Zboží bylo vloženo do košíku

    Související zboží: