Košík 0 Kč
Celková cena:
0 Kč
Počet produktů:
K pokladně Košík je prázdný Zboží v košíku

    Stroje a zařízení pro učební obory Cukrář, Pekař

    2., rozšířené vydání

    Naše cena s DPH:
    341 Kč DPH 0%
    Dostupnost:
    skladem
    ks
    DO KOŠÍKU
    Autor:
    Vladimír Doležal, František Kadlec
    Nakladatel:
    INFORMATORIUM
    Kód zboží:
    14782
    EAN:
    9788086073958
    ISBN:
    8086073955
    INFORMATORIUM

    Popis produktu

    • Stroje a zařízení pro skladování, stroje a zařízení na přípravu a zpracování těst a hmot, na zpracování korpusů a dohotovení výrobků, zařízení pro tepelnou úpravu, výrobníky zmrzlin atd.

     

    Určeno pro:
    Střední škola
    Formát:
    A4 (21 x 30 cm)
    Počet stran:
    125

    O učebnici

    V posledních letech se u nás na jedné straně objevilo velké množství malých soukromých cukráren s širším a pracnějším sortimentem a na straně druhé se rozšířila cukrářská výroba v průmyslových pekárnách, kde kromě běžné cukrářské výroby jsou již uvedeny do provozu speciální výkonné stroje, popř. linky na různé cukrářské výrobky. Vznikly i speciální cukrářské provozovny. Ve všech těchto provozovnách se používají klasické i zcela nové stroje a zařízení pro cukrářskou výrobu.  

    Rozdělujeme je na zařízení pro příjem, skladování a úpravu surovin. Následují stroje, zařízení a pomůcky pro vlastní výrobní proces, popř. i mechanizované výrobní linky, stroje a zařízení pro přípravu i výrobu mražené zmrzliny.

    K základnímu strojnímu vybavení cukrářských provozoven patří také různé typy manipulačních vozíků, prosévací zařízení, chladicí a mrazicí zařízení. Pro vlastní výrobu se používají šlehací a mísící stroje, mixéry, melanžéry, šlehače smetany, roztírače plátů, dávkovací zařízení na šlehané a třené hmoty, vyvalovací stroje, různé šablony na roztírání hmot, dále šablony a hromadné vypichovače na tvarování vyválených tuhých těst, šablony na jednoduché dozdobování výrobků atd.

    V cukrářské výrobě se používá sice řada upravených surovin a polotovarů, přesto je nutné využívat také zařízení na zahřívání, vaření a potahování výrobků polevami. K pečení se používají pece třítroubové, konvektomaty nebo pece konvekční - boxové, ojediněle pece sázecí - parničky, nebo také pece vytahovací.

    Je nutné zajistit i vhodné obaly, popř. balicí zařízení, v dostatečném množství chladírenské prostory, a to jak na suroviny a polotovary chlazené v průběhu výroby, tak pro vhodné uložení hotových výrobků, připravených k prodeji.

    Dalším typem cukrářských provozoven jsou velké samostatné provozy nebo závody, kde je zastoupena pekařská i cukrářská výroba. Musí být používáno vhodné výrobní zařízení včetně průběžných pecí, popř. linky na výrobu určitého druhu výrobků, např. listového a plundrového těsta a korpusů ze šlehaných, třených a jádrových hmot. Dále může navazovat zařízení na dohotovení výrobků ze šlehaných a třených hmot, jako jsou trezírovací stroje a strunové tvarovací stroje na drobné výrobky ze šlehaných, třených, jádrových a pálených hmot a tuhých těst na běžné výrobky i na sortiment čajového pečiva.

    Samostatnou oblast tvoří mechanizovaná výroba cukrářských plněných i neplněných perníkových výrobků a zdobených různými polevami. Všechny výrobky s vyšší trvanlivostí jsou do obchodní sítě dodávány balené.

    Vhodnost strojů, zařízení, výrobních linek a jejich správné využití, umožňuje také uplatnit nové suroviny, polotovary, nové technologie, ale hlavně zproduktivnit cukrářskou výrobu, a to při zachování všech znaků jakosti výrobků.     

    Obsah učebnice

    1  Bezpečnost při práci ve výrobě

    • 1.1 Mechanické úrazy
    • 1.2 Úrazy způsobené ohněm nebo výbuchem
    • 1.3 Úrazy způsobené chemickými látkami
    • 1.4 Úrazy způsobené elektrickým proudem

    2  Stroje na čištění a mytí

    • 2.1 Mycí stroje
    • 2.2 Čistící stroje
    • 2.3 Automatické mycí a zametací stroje

    3  Stroje a zařízení pro skladování, dopravu a úpravu surovin

    • 3.1 Doprava a skladování surovin
    • 3.2 Pneumatická doprava
    • 3.3 Mechanická dopravní zařízení
    • 3.4 Prosévací stroje
    • 3.5 Váhy a váhové dávkovače

    4  Stroje na přípravu těst a hmot

    • 4.1 Hnětače
    • 4.2 Šlehače
    • 4.3 Mixéry
    • 4.4 Intenzivní mísiče
    • 4.5 Tlakové mísiče
    • 4.6 Třecí stroje - melanžéry
    • 4.7 Tabulovací stroj - fondánka

    5  Stroje na zpracování těst a hmot

    • 5.1 Dělicí a tužicí stroje
    • 5.2 Odřezávací stroje
    • 5.3 Univerzální trezírovací stroj
    • 5.4 Roztírač plátů na šlehané hmoty
    • 5.5 Plnění hmot a náplní
    • 5.6 Rozvalovací stroje
    • 5.7 Tvarovací stroje Rheon
    • 5.8 Tvarovací stroj Formatic
    • 5.9 Vykulovací a vyvalovací stroje
    • 5.10 Rohlíkové stroje
    • 5.11 Houskovače
    • 5.12 Pomůcky pro cukrářskou výrobu

    6  Stroje a zařízení na zpracování korpusů a dohotovení výrobků

    • 6.1 Potahovací, máčecí a mazací stroje
    • 6.2 Balicí stroje
    • 6.3 Rozkrajovače a řezací stroje
    • 6.4 Výrobníky šlehačky
    • 6.5 Pomůcky na dohotovení výrobků

    7  Zařízení pro tepelnou úpravu

    • 7.1 Varná zařízení
    • 7.2 Smažicí zařízení
    • 7.3 Pečicí zařízení

    8  Zařízení pro úpravu vzduchu, chladicí zařízení a výrobníky zmrzlin

    • 8.1 Zařízení pro úpravu vzduchu
    • 8.2 Chlazení a mražení

    9  Komplexně mechanizované výrobní linky

    • 9.1 Komplexně mechanizovaná moučná linka
    • 9.2 Linka na výrobu jemného pečiva
    • 9.3 Linky na výrobu sušenek
    • 9.4 Mechanizovaná linka na oplatky
    • 9.5 Automatizovaná moučníková linka
    • 9.6 Mechanizovaná linka na výrobu koblih
    • 9.7 Mechanizovaná linka na výrobu perníků
    • 9.8 Mechanizované linky na zpracování šlehaných hmot
    • 9.9 Mechanizované linky na výrobu a zamrazování listového a plundrového těsta
    • 9.10 Linka na výrobu cukrářských dezertů
    • 9.11 Linky na výrobu chleba
    • 9.12 Linka běžného pečiva
    • 9.13 Ostatní pekárenské linky

    10  Celková dispozice provozů pekáren a cukráren

          Literatura

    Zákazníci s tímto zbožím často kupují:

    S učebnicí vloženou do košíku zákazníci často kupují:

    S titulem Stroje a zařízení pro učební obory Cukrář, Pekař souvisí:

    Souhlas s použitím souborů cookies

    Tento web používá soubory cookies. Kliknutím na tlačítko souhlasím, to berete na vědomí. Další informace
    Souhlasím a zavřít.
    Nesouhlasím. Budou použity jen cookies nutné pro chod webu.

    Zboží bylo vloženo do košíku

    S učebnicí vloženou do košíku zákazníci často kupují:

    Opravdu chcete vyprázdnit košík?